23 september, 2010

Ingen el på flera månader…???

Har du någon gång funderat på vad som händer om elen försvinner långvarigt? Alltså inte bara strömlöst i några timmar, utan i många dagar… kanske veckor eller månader! Kanske på vintern. Har du någon gång funderat i de tankarna? Hur blir det med vattnet? Pumparna går ju inte… det blir kallt, kyl och frys fungerar inte. Inte hjälper det att klaga någonstans, för ingen kan göra något.

De här tankarna har jag tänkt på ofta, för jag tror att det är ett scenario som inte är så verklighetsfrämmande som vi kanske tycker först när vi hör det…vårt samhälle är mycket sårbart på grund av elen.

gammaldags pump

Många gånger har jag funderat på och önskat mig en liten stuga på landet, där jag kan ha en vanlig handpump bredvid vattenkranen, en sån de hade förr på väggen för att handpumpa fram vattnet. De hade ju inte el, men fick upp sitt vatten ändå. Jag skulle ha vedspis i stugan, och en gammaldags handpump på gården vid en kallkälla. En rejäl jordkällare utomhus och en toa med handpump till vattnet. Om man hade det så, då är man bra förberedd och inte så sårbar.

soldattorp

Man har jordkällaren full med egna grönsaker och frukter, potatisar, saft och sylt från sommaren som gått. Man har ved i vedboden så det räcker till att värma upp stugan och varmvatten till dusch, städ och disk. Man leder upp värmen från vedspisen till en öppning i sovrummets golv ovanför så värmen från spisen tas om hand. Ute på gården har man lampor som solen laddar upp, lite ljus blir det ju ändå från dem.

gammal-vedspis-i-gjutjärn

Men förresten… man behöver inte så mycket el om man tänker på vad mycket smarta saker det redan finns, se här t.ex.

Burklampan laddas i fönstret och börjar lysa när det mörknar.

Burklampan laddas i fönstret och börjar lysa när det mörknar…

Lilla solcellsladdaren ryms i fickan och vecklas ut som en solfjärder. En timme i solen ger 50 minuters lyssning i en MP3 spelare.

Lilla solcellsladdaren ryms i fickan och vecklas ut som en solfjäder. En  timme i solen ger en timmes lyssnande i MP3 spelaren.

radio som laddas genom att vevas upp

Radion laddas upp genom att veva upp den.

Smart ficklampa som laddas med en vevdynamo

Smart ficklampa, laddas med en vevdynamo.

Så nog skulle vi klara oss utan el…eller….?

Fyrbåken blinkar:

fyrbåken blinkar

(Psaltaren kapitel 37, vers 1 – 8)

Harmas inte över de onda, avundas inte dem som gör orätt. Ty som gräs blir de snart avhuggna, och som gröna örter vissnar de. Förtrösta på Herren, och gör vad gott är, förbli i landet och bemöda dig om redbarhet och ha din lust i Herren: då skall han ge dig vad ditt hjärta begär.

Befall din väg åt Herren och förtrösta på honom – han skall göra det. Han skall låta din rättfärdighet gå fram som ljuset och din rätt som middagens sken. Var stilla för Herren och hoppas på honom, harmas inte över den vilkens väg är lyckosam, över den man som umgås med onda planer. Avhåll dig från vrede och låt förbittringen fara. Harmas inte, därmed gör du bara illa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentar: