23 oktober, 2010

Dödahavsrullarna in i ditt hem…

Dödahavsrullarna ska läggas ut på nätet - helt gratis!

  image 

JERUSALEM. Dödahavsrullarna läggs ut på nätet. Världens äldsta bibliska handskrift “goes digital.” Det blir möjligt för alla att läsa de 30 000 fragmenten och att söka i dem.

Det här skriver Arne Lapidus i Tidningen “Dagen” den 21 oktober 2010.

Artikeln fortsätter: Israels arkeologiska myndighet - en motsvarighet till svenska riksantikvarieämbetet - fotograferar hela sin samling dödahavsrullar med modern teknik och lägger ut bilderna på nätet. De blir tillgängliga för både forskare och andra intresserade on-line och gratis.

image

Lite längre ner i artikeln  står att läsa:

Två tusen år gamla

De första fragmenten av de 2000 år gamla rullarna hittades 1947 i en grotta vid Qumran nära Döda havet. Senare gjordes flera fynd i andra grottor i området. Rullarna förvaras och visas i en specialkonstruerad byggnad i Israelmuseet i Jerusalem. Fynden, bland dem en fullständig version av Jesajas bok, kastar ljus över judiskt liv under det andra templets tid och över den tidiga kristendomen.

Projektet görs i samarbete med Googles dotterbolag i Israel. Med hjälp av den nya teknologin, framtagen av amerikanska rymdprogrammet Nasa framträder nu ord och bokstäver som bleknat bort genom årtusendena, vilket kan ge forskare nya inblickar.

Slut på artikelcitaten.

16

Det här tycker jag är jättespännande! Tänk vad tekniken ger oss möjligheter! Nu kan vi sitta hemma vid våra egna datorer och studera Döda havsrullarna! Det ska bli verkligt om några månader.

Fyrbåken blinkar:

fyrbåken blinkar

(Johannesevangeliet kapitel 12, vers 44 – 50.)

Tro och otro

Jesus ropade: “Den som tror på mig, han tror inte på mig utan på honom som har sänt mig, och den som ser mig, han ser honom som har sänt mig. Jag är ljuset som har kommit hit i världen för att ingen som tror på mig skall bli kvar i mörkret. Om någon hör mina ord men inte tar vara på dem, så dömer inte jag honom, ty jag har inte kommit för att döma världen utan för att rädda världen. Den som avvisar mig och inte tar emot mina ord, han har mött sin domare: det ord jag har talat skall döma honom på den sista dagen. Ty jag har inte talat av mig själv, utan Fadern som har sänt mig har befallt mig vad jag skall säga och vad jag skall tala. Och jag vet att hans befallning ger evigt liv. När jag talar, talar jag så som Fadern har lärt mig.”

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentar: