04 augusti, 2011

Skannar av handen eller pannan…

Ansiktsigenkänning identifierar ditt personnummer!

65

Här är länken om du vill läsa på engelska. Jag har gjort en helt fri översättning för att få med det viktigaste.

http://www.newscientist.com/blogs/onepercent/2011/08/facial-recognition-identifies.html?DCMP=OTC-rss&nsref=online-news

En bild av ditt ansikte är allt som behövs för Alessandro Acquisti vid Carnegie Mellon University (CMU) för att få tillgång till en uppsjö av personlig information. Han och hans kollegor använde PittPatt programvara för ansiktsigenkänning - som utvecklats på CMU och nyligen köptes av Google - att matcha människor med sina Facebook-profiler och samla namn, födelsedatum o annat.

Thankscomputer_www-animaatjes-nl

Forskarna använde sedan dessa data för att förutspå de fem första siffrorna i försökspersonernas personnummer, med hjälp av en teknik som de utvecklat under 2009. I princip bör det vara möjligt att identifiera den fulla antalet, men urvalsstorleken 93 var för liten för att göra detta korrekt.

Denna typ av identifiering förlitar sig på personer som delar sin information på sociala nätverk i första hand och det är ju många som deltar i olika nätverk nu för tiden, som Facebook, Twitter, för att bara ta ett par exempel.  Vad de kanske inte inser är att information från olika nätverk eller till och med sina vänner kan kopplas samman, bygga upp en förvånansvärt rik bild av deras identitet. "Det är som en dominoeffekt, säger Acquisti, som kommer att presentera resultatet på en säkerhets konferens i Las Vegas denna vecka.

Acquisti har också utvecklat en smartphone “app” som kan utföra ansiktsigenkänning  som kan ge information på några minuter. Han säger att det finns inga planer på att släppa “appen” för allmänheten, men tillägger att det inte skulle bli för svårt för någon annan att kopiera den. "Jag fruktar att det är helt oundvikligt eftersom informationen redan är offentlig för de flesta av oss." 
 0-025

Så vad händer när en sådan app finns på marknaden? Acquisti föreställer sig en snar framtid där man kan gå in på en bar och skanna genom folkmassan och få information om dina namn, intressen och till och med din kreditvärdighet. "Det påverkar hur du kommer att närma dig och interagera med  andra personer innan du ens träffat dem, säger han”. Många gånger märker vi inte priset vi får betala i sociala nätverk innan det är för sent.
 

Jag tycker för egen del att det finns all anledning att varna så människor håller sig vakna när det kommer smygande med olika typer av identifieringar.

Fyrbåken blinkar:

 star5

(Psaltaren 46, vers 2.)

Gud är vår tillflykt och vår starkhet, en hjälp i nöden, väl beprövad.

2 kommentarer:

  1. Usch, vilka hemska framtidsperspektiv,för dem som inte har något hopp,för framtiden och evigheten!!!Jag är så glad och tacksam, att jag fick möta Jesus,som givit oss ett hopp och en framtid!!! Halleluja!!!......Tack för att du varnar och tack för din välsignade blogg!!! Kram!

    SvaraRadera
  2. Hej Marguerite! Ja, det är hemskt vilken utveckling det är. De som inte känner till bibeln går rätt i fällan, är jag rädd för... Hoppas att du har det bra på jobbet. Det är jättevarmt här i Arvika. Men skönt, det ska ju vara varmt på sommaren! :-) Må så gott min vän! Gud är med dig varje stund! Kram!

    SvaraRadera

Kommentar: