02 november, 2011

Kärleken till pengar är roten till allt ont…

En man vann en enorm summa pengar på lotteri. Tidigare var han en fattig fabriksarbetare, men nöjd och lycklig med det han hade. Nu kunde han slå på stort och gjorde det också rejält. Tomheten kom sedan. När den nya bilen började få repor och märken, när de nya vännerna visade att det var pengarna de älskade, när glädjen i att kunna köpa precis vad han ville förbyttes i leda. Det fanns inget kvar att längta efter längre. De där semesterresorna hade mist tjusningen, han kunde ju köpa varenda resa om han ville,  han kunde göra precis vad som helst som gick att köpa för pengar…

image

Det var en flicka från blomsterhandeln som hjälpte honom rätt. Han hade nyss beställt ett helt lastbilslass med nya fräscha krukväxter. Det var höga palmer som gick nästan upp till taket och många exklusiva växter fyllde snart rum efter rum i hans nya hus. Mannen satt i dyrbara skinnfåtölj och såg på dem med sorgsen blick medan han berättade var de skulle ställa krukväxterna. Han undrade varför han inte kunde glädja sig, varför det kändes så tomt?

Man i soffa

Flickan som hjälpte till att bära in blommor var troende och van att se på människors blick lite sökande, hur de mådde. Hon såg genast att mannen inte var lycklig och tänkte att hon skulle prata lite med honom, så hon inledde ett samtal.

flicka

- Tänk så fint du får nu, så många fina blommor på en gång. Jag vet hur glad jag själv är när jag har fått vårda ett litet skott av en blomma jag tycker om och snart blir det en stor växt.

När hon sagt meningen såg hon att tårar letade sig ner på mannens kinder, för det hade just gått upp för honom varför han kände sig så tom och olycklig. Han hade inte längre något som han längtade efter, han kunde ju skaffa allt. Han viste inte om hans vänner var äkta, han hade sagt upp sig på jobbet och dagarna var enahanda, hans gamla trogna vänner hade försvunnit för han hade blivit odräglig att ha att göra med i sin storhet över sina pengar. Flickan pratade ut med mannen och när de var klara kom det första leendet från mannen och flickan fick en varm kram. Han hade bestämt sig, han skulle ändra på allt.

springande man

 

 

Nästa dag bad han att få tillbaka sitt arbete och det gick bra, eftersom han hade erfarenhet och var duktig. Mannen sålde allt som han kände att han inte behövde och placerade sina pengar förståndigt och satte av en stor del till ett konto som han skulle ha att ge till de som bättre behövde pengarna. De flotta kläderna skänkte han bort till de som knappt hade några kläder på kroppen annat än trasor och de blev förstås överlyckliga. Hans gamla vänner kom tillbaka och de nya falska vännerna försvann när hans pengar försvann. När han inte längre bjöd flott och stort, då var han inte spännande längre. Men hans trofasta vänner från förr, de älskade honom för den han var, de brydde sig inte om hans pengar.

257[4]

Nej, den varaktiga glädjen finns inte i kärleken till pengar, den finner vi nog lättare i det enkla. Tacksamheten över det vi har ger en stor glädje om vi förstår att skatta det rätt.  Mannen fick tillbaka sin tidigare glädje, nu var den ännu större än tidigare, för han visste hur det var att vara jätterik – inget att sträva efter! Han hade fått en ny tacksamhet och ödmjukhet inför varje ny dag.  Vi låter Fyrbåken blinka ut vad Guds ord säger om kärleken till pengar.

Fyrbåken blinkar:

star5

(Första Timotheosbrevet, kapitel 6 vers 8 – 10.)

Har vi mat och kläder, skall vi vara nöjda. De som vill bli rika låter sig snärjas av frestelsen och faller offer för alla de dåraktiga och skadliga begär som störtar människorna i fördärv och undergång. Kärleken till pengar är roten till allt ont; genom den har många förts bort från tron och vållat sig själva mycket lidande.

6 kommentarer:

 1. Vilken talande berättelse!!! Och det är ju så sant!!!...Pengar kan aldrig fylla det tomrummet i en människa, som har en inre längtan efter Herren!!! Och när Jesus får vara Herden,så fattas ingenting,,,och söker vi först Guds rike,så tillfaller oss allt det andra!!! Han tager vård om oss och ju mer vi ger ut,desto mera giver Han!!! Tack och Kram!!!

  SvaraRadera
 2. Den där gubben som springer ser lite rolig ut?...hihi...
  /Andreas

  SvaraRadera
 3. Hej Andras!
  Hihi, ja han hade allt en speciell stil....
  Ha det bra min vän!

  SvaraRadera
 4. Hej Marguerite!
  Ja, AMEN Marguerite! Om vi söker Hans rike först, så får vi allt vi behöver! Det är sanningen och det absolut bästa. Han tar vård om oss, så vi inget saknar!
  Sov gott och ha en fin dag i morgon! Kram!

  SvaraRadera
 5. En väldig gripande berättelse Myrra. Mina tankar gick omedelbart till den förlorade sonen, som tog ut sitt arv, och begav sig ut i världen, för att sedan vara med svinen... Men tack och lov, så slutade det lyckligt. Du har så rätt, lycka kan inte köpas för pengar. Kramar!!!

  SvaraRadera
 6. Hej Vanja!
  Ja just det ja! Det var en bra koppling som du kom på! Nej pengar är inte den högsta lyckan, det är sant. Det är att tillhöra Jesus, vara befriad, och att ha allting klart med honom!
  Kram till dig!

  SvaraRadera

Kommentar: