15 februari, 2013

Meteorsvärm slog ner på jorden och skadade många i Ryssland…

asteroid

Panik utbröt när en meteorsvärm på fredagen träffade centrala Ryssland. Över 500 människor har skadats i Tjeljabinskregionen och byggnader har skadats i sex städer, uppger ryska inrikesdepartementet enligt Interfax.

Ett ögonvittne i Tjeljabinsk berättar för nyhetsbyrån Reuters att en hög smäll följdes av en chockvåg som fick en 19-våningar hög byggnad att gunga i stadens centrum.

– Jag körde mot jobbet, det var rätt så mörkt, men plötsligt blev det ljust som mitt på dagen. Det kändes som om jag bländades av strålkastare, säger Vktor Pkofjev som bor i Jekaterinburg i Uralbergen. Läs mer genom att klicka på den gula länken nedanför.

Slut på utdrag från artikel i DN, publicerad idag, fredagen den 15 februari 2013.

http://www.dn.se/nyheter/varlden/det-var-definitivt-inte-ett-flygplan

meteor

Aldrig förr ska människor ha skadats av meteorer eller asteroider, men på fredagen ska flera hundra personer ha drabbats i centrala Ryssland. Fortfarande tyder inget på att den oväntade meteorsvärmen har med fredagens väntade asteroid att göra.

– Det finns ett gäng radarastronomer på Sodankyläs geofysiska observatorium i Finland som ska studsa radar på asteroiden 2012 DA14 som kommer i kväll. De har försökt göra beräkningar utifrån bilderna från nedslaget i Tjeljabinsk och har så här långt kommit fram att det handlar om helt olika banor, säger astronomen Robert Cumming på Onsala rymdobservatorium, Chalmers tekniska högskola.

Han understryker hur märkligt och ovanligt det är att dessa händelser inträffar så tätt inpå varandra. För att försäkra sig om att de verkligen är av varandra oberoende ska bilder, tidpunkter, platser och eventuella fynd analyseras för att rekonstruera banan för stenen som föll över Tjeljabinsk.

Slut på utdrag från artikel i DN publicerad i dag, den 15 februari 2013.

Länken till artikeln kommer här:

http://www.dn.se/nyheter/varlden/sallsynt-traffas-av-meteoriter

Ja, det kommer ju en asteroid idag så nära jorden som ingen tidigare har varit, (vad de vet om). Den går lägre än många av våra satelliter och jag gissar att vår teknik lever farligt under tiden. Den kommer att följas av många som har specialinstrument att titta med. I en vanlig kikare ska den synas som en svag ljuspunkt som rör sig över  himlen om jag har förstått det rätt. I går kväll/natt när jag gick till sängs reagerade jag på att himlen var så röd. Det var mulet men molnen gick i rött och kajorna flög i stora flockar och skrek högt trots att klockan var över 02 på natten, då brukar de inte flockas och flyga runt i stora hopar och skrika på det här sättet. Hur som helst så blir det många experter som kommer att ta tillfället i akt och göra många observationer på den asteroid som kommer idag.

Fyrbåken blinkar:

501 

(Psaltaren 121, vers 1 – 3.)

Jag lyfter mina ögon upp till bergen: varifrån skall min hjälp komma? Min hjälp kommer från Herren, som har gjort himmel och jord. Inte skall Han låta din fot vackla, inte slumrar Han som bevarar dig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentar: