16 februari, 2013

Rymdstenen två minuter från Malmö…

Uppdaterad i dag, lördag 00:58. Från DN

Här ett utdrag från artikeln i DN

Om den stora rymdstenen hade träffat jorden två minuter senare kunde den lika gärna ha passerat Malmö och södra Sverige.

Fredagsmorgonens nedslag av en stor rymdsten i södra Ryssland ägde rum klockan 05.21 svensk tid, 09.21 lokal tid. Stenbumlingen, som mycket väl kan vara av järn, passerade över den ryska staden Tjeljabinsk där tusentals fönsterrutor krossade av tryckvågen och mer än 1.200 människor skadades. Hade den gått in i jordatmosfären 09.23 hade den passerat södra Sverige.

Tjeljabinsk ligger på nästan samma breddgrad som Malmö och Köpenhamn 3.000 kilometer längre västerut.

– Eftersom jorden rör sig med en hastighet av 30 kilometer per sekund runt solen så hinner vår planet 3.000 kilometer på 100 sekunder, alltså nästan två minuter.

– Det innebär att att om rymdstenen krockat med jorden bara en minut och fyrtio sekunder senare så hade den passerat över södra Sverige i stället för över Tjeljabinsk, säger Patrik Norqvist doktor i rymdfysik vid Umeå universitet.

Enligt den amerikanska rymdstyrelsen var detta den största meteor som träffat jorden sedan 1908 då ett stort område i kring Steniga Tunguska i Sibirien ödelades efter det att ett rymdobjekt exploderat över tajgan.

Det finns fler uppgifter om var nedslaget ägde rum. Några fiskare som befann sig ute på sjön Tjebarkul utanför Tjeljabinsk kunde se hur det stora ljusklotet splittrades i sju delar och hur en av dem slog ned genom isen och bildade en 6–8 meter stor vak.

Här är länken till DN : s artikel i sin helhet som är skriven av Clas Svahn

http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/rymdstenen-tva-minuter-fran-malmo

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentar: