16 februari, 2013

Var meteoriten från tidens begynnelse?

solsystem

Fri översättning från nedanstående länk:

http://theextinctionprotocol.wordpress.com/

Vid en presskonferens på fredag, sade NASA-forskare  att objektet som exploderade över Ryssland var en "liten asteroid" som vägde ca 10  ton och färdades omkring 40.000 mph. Objektet förångas ungefär 15 miles ovanför jordens yta, vilket orsakar en chockvåg som utlöste det globala nätverket av avlyssningsutrustning som inrättats för att upptäcka provsprängningar. Kraften av explosionen var uppmätt till mellan 300 och 500 kiloton, vilket motsvarar en modern atombomb, enligt Bill Cooke, chef för meteoroid miljökontoret på NASA: s Marshall Space Flight Center i Huntsville, Alabama "När du hör om skadorna, de är otvivelaktigt på grund av händelserna i chock som träffar staden och orsakar att väggar kollapsar och får glas att flyga, inte på grund av fragment som träffar marken ska "Cooke ha sagt.

Forskarna tror objektet härstammar från asteroidbältet, en stor samling av skräp kretsande mellan Mars och Jupiter som består av överblivna bitar från bildandet av solsystemet. Asteroiden reste förmodligen ett år innan den brast i atmosfären  på fredag. Än så länge har inga fragment återfunnits, men experter tror att asteroiden var av stenig karaktär, och inte utgörs av tät järn och nickel. Det faktum att asteroiden träffar samma dag som världen förutser den nära förbiflygning av en större asteroid, 2012 DA14, var en extraordinär tillfällighet. Den mindre asteroid färdades i en helt annan bana och mycket snabbare än DA14, vilket indikerar att de inte var närstående, enligt Paul Chodas, forskare i nära jorden objekt Program Office vid NASA: s Jet Propulsion Laboratory i La Canada Flintridge. "Jag skulle vilja kalla detta en liten asteroid,"  ska Chodas ha sagt. "Detta är den största registrerade händelsen sedan Tunguska explosion  1908."

Slut på fri översättning av artikeln

Stjärnhimmel

 I en annan artikel från DN säger man  att Meteorens totala vikt ska vid inträdet i atmosfären ha varit cirka 10.000 ton, men den splittrades några mil från jordens yta och delar brann upp under det 30 kilometer i sekunden snabba fallet mot området i Uralbergen. Ett 20 hektar stort område drabbades av träffar och tryckvågor. Fönster i upp till 4.000 byggnader ska ha krossats. Den 17 meter stora asteroiden trädde in i atmosfären i 20 graders vinkel. När den splittrades utlöstes energi motsvarande 500 kiloton TNT eller 30 Hiroshima-bomber. Den största mängden energi absorberades dock av atmosfären.

http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/meteoren-kraftig-som-30-atombomber

9

Fyrbåken blinkar:

501

(Jesaja kapitel 26, vers 20.)

Nåväl då, mitt folk, gå in i dina kamrar och stäng igen dörrarna om dig. Göm dig ett litet ögonblick, till dess att vreden har gått förbi.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentar: