16 december, 2013

Mycket gammal Bibel skriven på Jesu språk hittad…

Utdrag med fri översättning från nyhetssidan som du kommer till om du klickar på länken här under. (Engelska)

http://www.nationalturk.com/en/1500-year-old-syriac-bible-found-in-ankara-turkey-16624

 

Ankara / Turkiet

 

Bibeln var redan i förvar av turkiska myndigheterna efter att ha beslagtagits under en operation i Medelhavsområdet i Turkiet. Ett gäng smugglare hade åtalats för att ha smugglat antikviteter, illegala utgrävningar och innehav av sprängämnen och det gick till rättegång. Turkiska polisen vittnade i en domstolsförhandling att de tror manuskriptet i Bibeln skulle vara ungefär 1500-2000 år gammalt. Efter att ha väntat åtta år i Ankara överförs nu den gamla bibeln  till Ankara Etnografiska museum med poliseskort.

 

Manuskriptet bär utdrag ur bibeln skrivna i guld-bokstäver på läder. Vatikanen har enligt uppgift lagt en officiell begäran om att få undersöka skriften, som skrivits på sidor gjorda av djurhud på arameiska språket med hjälp av syriska alfabetet, det modersmål som Jesus talade.

Syrianska är en dialekt av arameiska – Jesu modersmål - en gång talat i stora delar av Mellanöstern och Centralasien. Det används överallt där det finns syrianska kristna och fortfarande överlever det i den syrisk-ortodoxa kyrkan i Indien och en by i närheten av Syriens huvudstad Damaskus. Arameiska är också fortfarande använt i religiösa ritualer hos maronitiska kristna i Cypern.

Experterna har dock delade meningar om varifrån manuskriptet kommer och om det är ett original, vilket skulle göra det ovärderligt.

Min egen kommentar: Sanning eller bluff – tiden får utvisa!

 

Fyrbåken blinkar:

501

(Första Johannes brev kapitel 1, vers 5.)

Och detta är det budskap som vi har hört av Honom och förkunnar för er: att Gud är ljus och att inget mörker finns i Honom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentar: