12 september, 2014

Mycket ogräs-sådd i dessa tider…


I dessa valtider är speciellt kvällstidningarna fyllda med hatiska påhopp på människor i de olika partierna. Man söker hela tiden efter små och stora misstag som människor har begått för att kunna använda emot dem, så de dåliga sidorna kan dras fram i ljuset. Det spelar ingen roll om misstagen har begåtts sedan flera år tillbaka eller om de skett nyligen. Omständigheterna undersöks inte heller speciellt noga utan man braskar upp stora rubriker som ska kunna användas som slagpåsar i valet för att det parti som den kvällstidningen sympatiserar med ska framstå desto bättre.
Vi har fått ett mycket, mycket hårt samhälle. Materiellt har vi det bra i Sverige, men psykiskt mår vi desto sämre. Det har blivit allt vanligare att människor dömer varandra hårt utan att ta närmare reda på omständigheterna. Man drar sina slutsatser allt för snabbt och därmed känner sig den dömande så mycket bättre själv. Kvällstidningarna och skvallertidningarna har ett stort ansvar i detta, som går före och påverkar människor vad de ska tycka och tänka.

Jamän, kanske du tänker, var och en är väl fri att tycka och tänka vad den vill? Jo, så är det ju, men det starkaste vapnet i alla krig sägs vara propagandakriget, där man i olika media påverkas av vad man ska tänka och tycka. På det sättet kan man snart omvända hela länder i vilken riktning man vill att deras tankar ska gå. Vad vi ständigt tar in via bild, ljud och text påverkar oss mer än vi kan ana.Herren lär oss att vi ska göra precis tvärtom. Inte döma. Se på våra egna fel först och sträva att rätta till dem först. Om man ser att det har gått galet för någon på dennes livsväg, ska vi stället försöka att stötta och hjälpa – inte döma. Den som redan ligger ner behöver inga ytterligare sparkar och hån, men någon som hjälper honom eller henne att resa sig upp och orka vidare framåt. Jag läste en gång om en indian som hade sagt: “Döm ingen förrän du har gått en mil i hans eller hennes mockasiner”

Många människor blir rädda för att vara sig själva. De är rädda för vad människor ska tycka och tänka om dem om de visar sina rätta känslor eller ger uttryck för vad de verkligen anser.“Kopen” följer hopen, säger ordspråket.


Men att vara människors slav, leder bara till mer ångest och oro, för man känner aldrig att man är bra nog. Nej, bättre att ta reda på vad Gud vill, Han som älskar oss över allt annat. Han kommer inte för att döma oss utan för att hjälpa oss framåt.

Så här säger Bibeln i Matteusevangeliet 7: 1 – 3. Döm inte, så blir ni inte dömda. Ty med den dom som ni dömer med skall ni dömas, och med det mått som ni mäter med skall det mätas upp åt er. Varför ser du flisan i din broders öga, när du inte märker bjälken i ditt eget?
Låt oss älska varandra trots våra fel och brister. Låt oss be för varandra och lämna över domen till Honom som dömer rättvist. Låt oss stå på oss och våga säga vår mening, även när den inte är populär och vi riskerar att möta hån. Men allt ska vi göra i kärlek!


Fyrbåken blinkar:


(Lukasevangeliet kapitel 9 vers 23 – 27)


Och Han sade till alla: “Om någon vill gå i mina spår, måste han förneka sig själv och varje dag ta sitt kors och följa mig. Ty den som vill rädda sitt liv skall mista det, men den som mister sitt liv för min skull, han skall rädda det. Vad hjälper det en människa om hon vinner hela världen men får betala med att mista sig själv? Den som skäms för mig och mina ord, honom skall Människosonen skämmas för, när Han kommer i sin och sin Faders och de heliga änglarnas härlighet. Jag försäkrar er: några av dem som står här skall inte möta döden, förrän de har sett Guds rike.Välkommen att titta in i vår kristna present-butik Fyrbåken bok och present!

6 kommentarer:

 1. Ja, det finns mycket ogräs i oss människor. Men om vi ogräsrensar vårt hjärta när ljuset och sanningen dömer oss, slutar vi döma människorna. Många vill då bli dömda när de ser våra liv och hör den sanning vi talar. /Stig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Stig
   Ja, Sanningen och Kärleken kan vittna utan ord och träffa oss i hjärtat. När det sker så leder det till något gott om vi tar vara på tillfället.
   Ha en fin söndag. Guds välsignelse.

   Radera
 2. TACK, för ett mycket fint, tänkvärt, aktuellt och sant inlägg, som leder till både självrannsakning och uppbyggelse, kära Myrra!
  TACK även för Fyrbåkens blinkningar, som lyser som en ledstjärna i den mörka natten...
  Önskar dig en fortsatt fin Septemberhelg och Herrens Välsignelse!
  KRAAAM!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marguerite
   Tack för din uppmuntran :-) Den gjorde mig glad. Tacksam för fina vänner. Vi behöver varandra allt mer nu när mörkret faller över världen. Vi behöver uppmuntra och styrka varandra, så tack kära vän!
   Hoppas att ni har det gott. Det är så fina dagar nu med hög och klar luft och vackra färger. Sänder stor kram och önskar dig allt gott. Gud välsigne er!

   Radera
 3. Hej. Detta tycker jag nog var mycket bra skrivet.


  /

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Andreas
   Tack snälla för uppmuntran. Hoppas att allt är bra med dig. Önskar dig en fortsatt riktigt fin höst. Kram.

   Radera

Kommentar: