07 november, 2014

Forskare har upptäckt det som tros vara Faraos armé i Röda Havet...
Fri översättning till artikeln som du finner på engelska genom att klicka HÄR

Ett team av undervattens arkeologer har upptäckt vad om återstår av en stor egyptiska armé från tiden f.Kr., längst ned i Suezviken, 1,5 kilometer utanför kusten från den moderna staden Ras Gharib. Laget letade efter resterna av gamla fartyg och föremål med anknytning till stenåldern och bronsåldern efter handeln i Röda havet, när de snubblade på en gigantisk massa av människoben.

Forskarna som leds av professor Abdel Muhammad Gader tillsammans med Kairo universitets fakultet för arkeologi, har redan hämtat totalt mer än 400 olika skelett, liksom hundratals vapen och bitar av pansar. Det magnifika bladet från en egyptisk khopesh, var säkert ett vapen av en viktig karaktär. Det upptäcktes nära resterna av en rikt dekorerad vagn, vilket tyder på att den skulle ha tillhört en prins eller adelsman.

Många ledtrådar på platsen har fört professor Gader och hans team att dra slutsatser. Först av allt, de gamla soldaterna verkar ha dött på torr mark, eftersom inga spår av båtar eller fartyg har hittats i området. Positionerna för kropparna och det faktum att de har fastnat i en stor mängd lera och sten, tyder på att de kunde ha dött i ett jordskred eller en flodvåg.

Allt tyder på att en stor forntida armé omkom på platsen och det dramatiska sätt på vilket de dödades, verkar bekräfta den bibliska versionen av återtåget genom Röda Havet, när Faraos egyptiska armé förstördes när havet delade sig för Mose och Israeliterna men återvände och dränkte den efterföljande armén. Detta nya fynd visar verkligen att det faktiskt fanns en egyptisk stor armé som förstördes av vattnet i Röda havet.

I århundraden har den berömda bibliska berättelsen om korsandet av Röda Havet  avfärdats av de flesta forskare och historiker som mer symboliskt än historiskt.
Men denna häpnadsväckande upptäckt ger obestridligt vetenskapliga bevis för att en de mest kända episoderna i Gamla testamentet faktiskt bygger på en historisk händelse. Det ger ett helt nytt perspektiv på en historia som många historiker har övervägt i flera år som ett skönlitterärt verk. Man anser nu att andra delar av historien som  "Egyptens plågor" faktiskt kan ha en historisk bas.

Mycket mer forskning är att vänta på platsen under de närmaste åren. Professor Gader och hans team har redan meddelat sin önskan att hämta resten av kropparna och artefakterna från vad som har visat sig vara en av de rikaste arkeologiska undervattensfynd som någonsin upptäckts.

Slut på den fria översättningen av artikeln.


Du som inte känner till Bibelns berättelse får här en kort information. 
Israels folk skulle korsa Röda Havet när de flydde från Faraos armé som var dem hack i häl. Gud sade då till Mose: "Lyft upp din stav och räck ut din hand över havet, och klyv det itu, så att Israels barn kan gå mitt i genom havet på torr mark." 

Mose gjorde så och då drev Herren undan havet genom  en stark östanvind som blåste hela natten, och han gjorde så havet till torrt land. Havet klövs mitt itu och Israels barn kunde gå tvärs genom havet på torr mark, under det att vattnet stod som en mur till höger och till vänster om dem. 

Och Egyptierna, alla Faraos hästar, vagnar och ryttare, förföljde dem och kom efter dem mitt ut i havet. Då lät Herren förvirring drabba Faraos här. Och han lät hjulen falla  ifrån deras vagnar, så att det blev svårt för dem att komma framåt. Då sade Egyptierna: "Låt oss fly för Israel, ty Herren strider för dem mot egyptierna". Men Herren sade till Mose: "Räck ut din hand över havet så att vattnet vänder tillbaka, och kommer över egyptierna, över deras vagnar och ryttare."

Då räckte Mose ut sin hand över havet, och mot morgonen vände havet tillbaka till sin vanliga plats, och egyptierna som flydde möttes av det. Herren skingrade egyptierna mitt i havet. Och vattnet som vände tillbaka övertäckte vagnarna och ryttarna, hela Faraos här, som hade kommit efter dem ut i havet. Inte en enda av dem kom undan. 

Du som själv vill läsa om detta i Bibeln finner det i andra Moseboken kapitel 14, hela det kapitlet handlar om vandringen genom Röda Havet

Fyrbåken blinkar:


Johannesevangeliet kapitel 15 vers 4)

Bli kvar i mig, så blir jag kvar i er. Liksom grenen inte kan bära frukt av sig själv, om den inte sitter kvar på vinstocken, kan inte heller ni göra det, om ni inte är kvar i mig. Välkommen att titta in i vår kristna present-butik Fyrbåken bok och present!

14 kommentarer:

 1. Vi som tror, behöver inte synliga bevis. Salig är den som inte ser, och tror. Många människor idag ser, men tror ändå inte. /Stig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Stig
   Det som stärker Bibelns trovärdighet kan hjälpa en tvivlare att närma sig Guds ord med en större längtan och tro. Det är vad vi strävar efter. De som kanske tror att Bibeln är en bok byggd på sagor behöver få höra mer vittnesbörd som stärker deras tro att Bibelns kanske är sann. För Bibeln är Sanningen och vi hoppas att fler och fler ska börja att själva läsa sin Bibel och upptäcka detta.
   Ha en välsignad helg

   Radera

 2. Ja jag tycker nog det var mycket intressant detta.

  På tal om flodvåg. Borde inte kroppar förts längre bort då liksom? Ibland när folk förs bort vid en strand eller kust, så hittas de inte alltid av myndigheter p.g.a. att kroppar kanske spolas bort med vattnet? Eller om det finns strömmar under vatten ibland som för bort kroppar långt bort?...

  För att fortsätta på flodvåg. I fallet med Farao. Om vattnet står på båda sidor av något, och vattnet sedan slår ihop, ja då kanske det inte är riktigt som en flodvåg från en sida bara, utan då kanske kroppar kan hållas ihop mer på en plats. Du förstår nog vad jag menar.

  Ja det var spännande detta tycker jag nog.

  Men jag tror samtidigt att ateister gärna inte tror ändå.

  /

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Andreas
   Ja, det är intressant att följa upptäckter som sätter ljus över Bibelns ord. Jag tänker också på samma sätt som du Andreas, att eftersom vattnet slog ihop mot mitten så försvann inte kropparna bort på samma sätt som när en stor flodvåg kommer från ett håll och tar allt med sig i sin väg. Det ska bli spännande att se vad mer de finner, för det stod att de skulle fortsätta att söka på samma ställe.

   En fin och välsignad helg önskar jag dig också Andreas.

   Radera
 3. Vilken spännande artikel du har delgett oss Myrra. Det finns nog mycket lämningar kvar från bibeln som inte har kommit upp till ytan än. Önskar dig en fortsatt välsignad helg med kramar :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Vanja
   Ja det är spännande att se hur historiska Bibliska berättelser kan bekräftas i vår livstid. Så mycket händer i vår generation där man gräver fram det ena efter det andra som bekräftar att det Bibeln säger är sant. Gott att läsa om detta för de som fortfarande tvivlar på Bibeln.
   Kramar tillbaka till dig Vanja. Ha det gôtt i helgen :-)

   Radera
 4. Många kristna fokuserar starkt på staten Israel och arkeologiska objekt. Om vi visste allt om Israel och kände till alla bevis för Bibelns sanning, så kan vi gå förlorade. Frälsningen från synden, som Jesus kom med, kan lätt bli en bisak. Detta är allvarligt. /Stig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Stig
   Ja Amen. Frälsningen är det viktigaste av allt! Finns inget viktigare är det. Vittnesbörd som stärker Bibelns sanning, kan hjälpa till att öppna ett hjärta för Jesus.
   Trevlig välsignad helg.

   Radera
 5. Alltså detta är bara sååå spännande!
  Jag älskar när "vetenskapen" får stå med lång näsa ( elakt kanske...)
  och när Bibelns sanningar får komma upp i ljuset!
  Arkeologi är något som intresserar mig väldigt mycket och att få ta del av detta
  var både värdefullt och intressant!
  TACK Myrra, du är en Fyrbåk i tiden!
  Herrens rika Välsignelse!
  KRAAAM!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marguerite
   Ja, visst är det spännande att få läsa om vilka upptäckter de gör! Jag har också alltid varit intresserad av Arkeologi. När man letar och finner sådant som har funnits för länge sedan, en del av vår historia, det har alltid fascinerat mig. När det sedan handlar om Bibeln då blir det oerhört spännande tycker jag. Vi tycker lika i mycket du och jag Marguerite :-)

   Må så gott och ha en välsignat go helg! Stora kram!!!

   Radera
 6. Det är ju så att teologer tvistar om så mycket idag och har alltid gjort detta är på grund av vad Bibelen säger att människan skall sätta tro till lögnen och icke fördra sanningen. Många har tvistat om vilken fisk det var som Jona fick tillbringa tre dagar i det var en predikant som predikade över ämnet och mitt i sin predikan sa han, hade det stått att det hade varit en makrill så hade jag trott det. Det är så att när man blir frälst då uppgår det ljus överskriften i våra hjärtan och vi tror det som står därför att Gud har sagt det. Men sen är det människor som behöver ytterligare upplysningar för att de skall tro och det har du förmedlat i och med detta inlägg tack det känns skönt. Det finns ju de som vill försöka förklara Guds under . Ex brinnande busken som Moses fick se en lärare i skolan när jag läste som vuxen förklarade att det var ett slags ginnsbuske som på den tiden växte på dessa platser och just denna morgonen så avgav den ett slags pollen som såg ut som ett eldhav. dagen efter när jag hade läst på förklarade jag för läraren att i Bibelen står det att det var en brinnande törnbuske. En äldre kristen broder satt på ett föredrag om just de du har beskrivit om Faraos Arme han sa att just på de stället där Israels barn gick över döda havet var vattnet så lågt att det inte räckte över fotknölarna på Israeliterna varvid den troende brodern reste sig upp och sade pris ske Gud då var det ett ännu större under för hela Egyptens arme drunknade. Tack Jesus för att vi får tro som det står.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Bert
   Jag skrattade gott när jag läste din berättelse. Det var troende syskon som hade riktigt bra svar dessa med både makrillen och vattnet över Döda Havet. Ja, tänk att människor försöker alltid finna naturliga förklaringar på allt. Under och mirakler tror jag inte går att förklara på naturlig väg, ändå finns det precis som du skriver människor som ständigt försöker förklara dem på annat sätt än på det sätt som Bibeln skriver att det är.
   Ja Amen. Vi vet att det Bibeln säger är sanningen. Även om det ibland tycks märkligt när vi tänker i det naturliga, så är det som Gud säger sanning trots alla begränsningar som vi människor många gånger försöker lägga till.
   Önskar dig en fin ny vecka Bert.

   Radera
 7. Hej Myrra ..
  Jag ler när jag läser vad du skrivit om att man hittat "faraos arme" Tänk att Gud är så god att i dessa sista dagar visar han oss till och med bevis på det som står i bibeln.
  Många människor kanske tar detta till sej och inser sanningen. Det är verkligen spännande att få leva i denna tid och se allt som händer.
  Visst vet du Myrra att den 24 varje månad beder vi speciellt för Israel.
  Var välsignad i allt.
  Kram från marianne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marianne
   Ja tänk vad bra det är att det kommer fram mer och mer bevis för att Bibeln är sann. Det är som att en del behöver det för att våga tro en liten bit till på att Bibeln är sanningen. Den är ju sanningen men desto fler som inser det, desto fler är på väg mot himlen :-) Nej detta visste jag inte om den 24 varje månad Marianne! Vilken glädje! Vilka är det som ber? Det vill jag också gärna göra. Jag ber för Israel ständigt men att be tillsammans en speciell dag är speciellt. Bibeln säger att det är stor kraft i böner som vi kommer överens att be om.

   Ha det gott min kära vän. Gud välsigne dig och familjen! Kramar om dig :-)

   Radera

Kommentar: