14 februari, 2015

Propagandakrig...


Vi på Fyrbåken bok och present och Fyrbåkenbloggen, önskar er en fin Alla Hjärtans Dag! 

Kanske behöver vi sådana här dagar, när kärleken får komma i centrum. För just nu är den sannerligen inte i centrum om vi ser ut över världen. Tvärtom ökar våld och hat och girighet och många länder vill ha både det som är deras eget och andras. När striderna börjar hetta till vad gäller olja, gas och naturfyndigheter, då är det allvar. Då är det så mycket pengar inblandade och då försvinner förnuftet. Då stämmer Bibelns ord "Pengar är roten till allt ont". Pengar ger makt och makt vill man ha mer och mer av.

Dessutom tycker jag att vi redan har ett krig i Sverige. Ett propagandakrig. Man säger att media är vår andra regering. Men jag undrar om det inte nu har blivit vår första regering. Med sina förtalskampanjer störtar de över ända den ene efter den andre som inte tjänar deras syften, och en konsekvens av detta blir ofta att människor i offentliga sammanhang gör allt för att undvika kritik. Om de undviker kritik så har de också gått medias väg, då får de vara ifred. Men då ser vi vem som har makten i landet - media! Inte ens regeringen vågar stå emot dem utan faller till sist till föga för media-makten. 

Så nog behöver vi dagar av kärlek som "Alla hjärtans dag", men vi behöver också påminna varandra om att tänka till en gång extra innan vi sväljer skvaller om människor, det kan faktiskt vara så att den människan som skvallret och förtalet gäller, används som slagträ för medias egna syften. 

Fyrbåken blinkar:


(Andra Mosebok kapitel 14 vers 14)

Herren skall strida för er och ni skall vara stilla därvid.


4 kommentarer:

 1. ja jag tycker nog att Aftonbladet och Expressen är ena riktiga skvallertidningar,
  på tal om skvaller

  /

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Andreas
   Ja det tycker jag också. Det har blivit fruktansvärt vad man kan ta sig till för att påverka människor att tänka i vissa riktningar. Och allt för många har dukat under för mediadrevet, en del har inte orkat längre utan tagit sitt liv. Andra har fått se sitt liv förstört och blivit misstänkliggjorda för lång tid framöver. För de som är oskyldiga är det en tragedi.
   Hoppas att du har haft en fin dag i dag Andreas. Önskar dig fortsatt allt gott!

   Radera
 2. Det pågår strider på alla plan i världen och vårt land där grupp ställs mot grupp, individ mot individ. Som antytts sprider de två största tidningsdrakarna i landet Aftonbladet och Expressen en massa dynga som vilseför folket. De är, förutom rena politiska osakligheter om t.ex. Israel, recept för individens "lycka" som dominerar dagens andliga sida. Lyckan består av råd att bli smal, attraktiv, evigt ung, bästa sexet, nyårsmenyn, deklarationstipset eller drinkarna till midsommar och en oändlig rad korsord och meningslösa frågetävlingar. Allt är inriktat på individen och förstoringen av dess ego. Det materiella ställs i förgrunden istället för det kristet andliga. Välbefinnandet reduceras till konsumtion.
  Idag är lördagsnöjet en shoppingtur med familjen på någon av de stereotypa köpcentra med samma butiker (Ica Maxi, Bauhaus, Jysk, Intersport, Mediamarkt, Överskottslagret, El-giganten m.m.) som varje svensk stad med självaktning smällt upp på billig mark utanför stadens egna döende centrumkärna.

  Budskapet är solklart: Köp dig lyckan. Köp och köp. Mammons grepp är starkt.Trösten är att varje sunt tänkande människa, kristen eller hedning, vet att vare sig inre sinnesro eller kärlek kan köpas för pengar.

  Tråkigt nog har det materiella, mänskliga egot gjort intrång på dagens kristna scen där olika samfund med varierande storlek gör sina tappra försök att värva själar med diverse hokuspokus-metoder. Enstaka individers personliga Jesusrelation klandras och svärtas ner om den inte sammanfaller med sektens eller församlingens åsikt. Dagen slogan är "Tycker du inte som vi är du mot oss". Avvikande åsikter fördöms med enstaka bibelord som slås i skallen på dissidenten. "Kristna" människor stoltserar med att döma graden av tro hos andra med samma träffsäkerhet som Aftonbladet och Expressen sprider sina lögner. Att det är Herrens sak att bedöma varje individs personliga tro har gått förbi. Det enda som är intressant vad kvällsdrakarna beträffar är att publicera krig, onska och katastrofer som säljer mest i denna surdeg. Likadant i TV där matlagningsprogram tävlar med livebilder från snart sagt varje krigszon i världen varvat med katatrof- och våldsfilmer.

  Dessvärre ser man samma tendens på nätet idag på olika forum. Personliga angrepp blir allt vanligare där lögnaktiga och falska påståenden blir sanning om de inte motsägs. Intresset för de förment personliga skavankerna drar till sig huvudintresset och skymmer inläggets budskap. En del skribenter orkar inte svara eller lägger ner skrivandet p.g.a. hatet som riktats mot dem. En del utsatta ungdomar, i några fall vuxna, har t.o.m. tagit sitt liv på grund av nätmobbing.

  Det här förekommer väl inte på kristna sajter? Jodå. Sanningens och rättfärdighetens apostlar här på jorden är lika kvicka att angripa och svartmåla så fort något inte passar deras åsikter. Guds egen domsrätt har tagits i egna händer. Inte dåligt anspråk, eller hur?

  Det kan diskuteras vad som är meningen med det? Personligen vet jag inget mer meningslöst då det bara splittrar och cementerar osunda motsättningar. Undrar man varför står svaret att läsa i de affekterade inläggen. Orsak såväl som syfte framgår tydligt i deras repliker för varje läskunnig människa och står kvar på nätet som minnesmärken över den sortens "kristna" gärning, nämligen motsatsen till ödmjukhet, tolerans, kärlek och empati.

  Hur svårt kan det vara att inse en gång för alla att hela mänskligheten inte tycker likadant som en själv och att det är förkastligt att svärta ner personer som tycker olika? En sansad diskussion förs på ett sakligt och oaffekterat sätt. Det minsta man kan begära är att detta diskussionsförfarande försvann åtminsone från kristna sajter. Där hör de definitivt inte hemma.
  Att stå för sin egen kristna övertygelse och tro är den enda väg man kan gå. Människors tyckande och häcklande av den är ointressant. Gud dömer, ingen annan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Bjarne
   Tack för att du har beskrivit din uppfattning om den skadliga kvällspressen och media,men också hur viktigt det är att vi visar omtanke mot varandra. Vi som använder Internet har en större möjlighet att få nyheterna vinklade eftersom vi kanske söker i många olika källor över hela världen, men den som sitter där med sin papperstidning får "äta" den mat som ges där just för den dagen. Där har propagandan en lätt match att påverka åt det håll som journalisten vill.

   Som kristna så har vi ett särskilt ansvar mot varandra, vi är ju syskon i Herren. Det "mänskliga egot" som du skriver om, kan ställa till stor skada om det släpps fritt.
   Något som jag är väldigt rädd för är att de som ännu inte avgjort sig för Herren men börjat känna en längtan efter mer av Jesus, kan bli skrämda bort från tron när de ser på oss kristna. Jag minns i början, när jag just avgjort mig för Jesus, hur lätt det var att man tittade på andra kristna människor och på deras beteenden, för man trodde då att deras sätt att vara, var det rätta sättet.

   Jag har ett bra exempel på detta. Det var ett gift par som jag tyckte mycket om. Båda var underbart kärleksfulla och fina människor. Men det var bara den ena av dem, hustrun, som gick hela vägen och blev en kristen. Den andra maken berättade för mig att han hade sett på andra kristna, och blivit så fruktansvärt besviken, så han kom aldrig längre i sin vandring med Jesus, allt stannade på insidan. Han kunde inte överbrygga den barriär av misstro som hade växt upp inom honom. Så sorgligt. Mannen var en klippa av kärlek, men på grund av denna låsning som kristna människor hade åsamkat honom, kunde inte makarna dela sitt liv med Jesus på det sätt som de skulle ha kunnat göra om inte maken blivit så besviken. De hade kunnat resa tillsammans och tjäna Herren och ha ett fantastiskt vittnesbörd genom att vittna och sjunga om Jesus, båda hade en stark begåvning inom sången och musiken. Men nu stannade mannens tro på insidan och fick inte växa och utvecklas som den hade kunnat göra och fått bli till välsignelse för många andra. Men när mannen hade lite "innanför västen" så kom hans längtan efter Jesus fram med full styrka, han berättade om sin tro och sjöng sjöng om Jesus och jag förstod hur djupt han älskade Jesus i sitt hjärta, men om han hade kommit över sin barriär så hade många, många fått bli välsignade av hans tro.

   Apropå kvällstidningarna igen, såg du Bjarne hur litet utrymme det andra dådet fick i kvällstidningarna som i går skedde i Danmark? Det andra dådet var ett dåd mot en Judisk Synagoga där det pågick en stor judisk fest för konfirmander. Man talar medvetet och sätter fokus på Wilks och det fria ordet vid det första dådet, och det är ju illa när det fria ordet antastas. Men väldigt lite fokus sattes på att både i Frankrike och i Danmark gick man från det första dådet direkt vidare och hämnades på Judarna, genom att uppsöka ställen där det finns Judar för att mörda dem. Tack och lov hade ledarna för Synagogan begärt extra skydd redan när det första dådet skedde mot Wilks m.fl. annars hade det kunnat sluta i en ännu större katastrof. Nu var det fruktansvärt det som skedde, men det kunde ha blivit ett blodbad. Att inte tidningarna sätter större fokus på de Judiska angreppen tror jag beror på att man inte vill, inte vågar, eller på annat sätt avstår från att kritisera islam som tyvärr har många grenar som utför terror. Men i den infekterade invandringsdebatten så är det ömtåligt vad de vågar släppa fram och inte. Mitt hjärta går nästan itu över vad det Judiska folket får lida. Hela natten har jag "varit i Köpenhamn" alltså deltagit i direktsändningarna live på plats som sändes via dansk live-stream.

   Ja, vi lever i en märklig tid Bjarne. Hat breder ut sig på alla kanter, precis som Bibeln har förutsagt. Och resten av Bibelns ord kommer också att gå i uppfyllelse och jag tror att det blir ganska snart.

   Ha det bäst Bjarne och Gud välsigne dig.

   Radera

Kommentar: