02 juni, 2015

Vad gör du om....

Jag skickar några frågor vidare till dig. Kanske har du ställt dig dem redan, jag vet inte. Men frågorna är inte dumma, även om du kanske kan tycka att de är långsökta i vår moderna, bekväma värld. Men vi vet inte om det ska fortsätta så här i vår del av världen för evigt. 

Vad gör du om elektriciteten försvinner? Inte tillfälligt, utan att den försvinner och blir borta i många månader, kanske ännu längre? Detta är inte alls ett otänkbart scenario. En orsak kan vara en puls-attack från ett annat land eller från terrorister som är ute efter att slå ut all form av elektricitet, data, satelliter osv.

Vårt samhälle är så sårbart i dag, att vi skulle inte klara oss länge utan data och ström. Tänk bara på vad som styrs via data i dag, det är i stort sett det mesta. Vi kan inte heller om detta händer vända oss till samhället och klaga och tro att det ska rättas till för det går inte. Regeringshuset är också svart, de har inte heller någon data igång eller någon mobil som fungerar. Deras värmesystem - liksom vårt, är ur funktion. Deras mat liksom vår mat blir förstörd. Vi kan inte gå till affären för att köpa ny mat, för där finns inga frysar eller kylar som kan ta hand om maten. De har inte heller några möjligheter att erbjuda oss att betala för den torrskaffning som finns på hyllorna, alla betalsystem är ju satta ur spel, liksom bankernas egna system, allt står stilla! Har vi otur så är det också 20 grader kallt ute och enda sättet att få värme är att gå till någon som har en vedspis eller kamin där de kan elda med ved. Ja, jag ska sluta här men det finns många ytterligare samhällsfunktioner som jag inte har nämnt här som slås ut och allt blir stilla - väldigt stilla och tyst! 

 • Har du en vedspis eller kamin och  torr ved i lager? 
 • Har du en liten transistorradio som går på batteri + fungerande batterier?
 • Du som bor i hus, har du tänkt på hur de drog upp vattnet förr från sina källor innan strömmen fanns? De hade en handpump vid diskbänken. Har man en sådan så får man upp vattnet även om strömmen går. Alla har ju inte tillgång till kallkällor där man kan hämta upp vatten med en hink utan många har borrade källor där vattnet dras upp via en hydrofor. 
 • Har du tillgång till en jordkällare, där du kan ha ett eget lager av potatis, morötter, vitkål, sylt, saft o.s.v. när du inte längre kan köpa mat? 
 • Har du lärt dig vilka växter ute i naturen som är ätbara? 
 • Vet du hur man torkar mat, som du kan få goda måltider av under kalla vintrar när ingen ström finns? Vet du det så kan du ju ha mycket mat hemma, torkad i små förpackningar, bara att ta fram.
Nu stannar jag där annars kan vi ju räkna upp jättemycket som vi behöver ha i åtanke.Tro inte att jag själv har förberett mig, jag bor i lägenhet och har inte så många möjligheter, men en hel del kan jag ändå göra. Men om man bor på landet så har man större valmöjligheter att förbereda sig.

Det här var bara några punkter, det finns jättemånga saker att tänka på innan något händer som får vårt sårbara samhälle att bryta ihop. Alternativet då, att strunta i allt och ta dagen som den kommer? Jo, det kan man också göra. Men jag tror inte att man tänker så den dagen något sådant här har hänt. Då kommer man att vara tacksam för varje liten förberedelse man har gjort! Små förberedelser gjorda med förstånd och sunt förnuft i åtanke och utan oro och rädsla. Man kan då inte bara hjälpa sig själv och sina egna utan också andra som har det svårt. Förr klarade de sig utan ström och datorer och allehanda moderniteter som vi har idag. De hade inte ens pengar men de handlade ändå genom byteshandel. Och se där - en av de viktigaste tankarna kom på slutet! Hur handlar vi när "märket" kommer och vi alltså inte kan använda pengar att betala med längre? För det märket vill ingen ha som vill till himlen!


Fyrbåken blinkar:


(Psaltaren 84 verserna 6 - 8)

Saliga är de människor som i Dig har sin starkhet, de vilkas håg står till dina vägar. När de vandrar genom Tåredalen, gör de den rik på källor, och höstregnet höljer den med välsignelser. De går från kraft till kraft, så träder de fram inför Gud på Sion.


6 kommentarer:

 1. Mycket intressant och aktuellt ämne,
  som kan bli verkligt fortare än vi kan tro!
  ... På Hilleborg klarar vi oss med värme,
  vatten och matlagning om det skulle behövas en tid...
  Det skulle bli fruktansvärt i samhället för övrigt, som är så sårbart!
  Tål att tänkas på och jag vet att Wilkerson varnade för att det här skulle ske...
  Tack, Kram och Herrens Välsignelse!!!❤️

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marguerite
   Gott att bo på landet och ha bättre möjligheter att själv styra mer över sin försörjning. Då ligger Hilleborg bra till som har förutsett och ordnat så ni både kan laga mat, få vatten och värme.

   Tänk förr då var folk vana att ta mer vara på sig själva än vi svenskar är i dag, de hade ingen annan att förlita sig till. De ägde kanske några hönor, någon ko till mjölk och smör, en häst till arbete, kanske en gris också. Man satte sina egna potatisar, grönsaker, fruktträd, m.m. och tog vara på allt som naturen gav.

   Jag tänker på Raskens, när Ida skulle måla, hon klippte lite av sitt eget hår och gjorde en pensel som hon målade med. Färgen var också hemgjord, men minns inte hur den var gjord. Ja, man kan tycka vad man vill om den gamla tiden och dess strävande människor, men de gjorde sig aldrig bet och de var inte beroende av samhällets funktioner så som vi är idag. En idérikedom skaffade de sig inom allehanda områden för att klara sig i karga tider. Tänk vad mycket kunskap de ägde, praktisk kunskap, som är den bästa. Så mycket de hade haft att lära oss av sin långa erfarenhet.

   I dag ösregnar det i Arvika. Hoppas att ni har det bättre i Småland! Sänder en stor kram i retur till dig och önskar också dig och familjen Guds Välsignelse!

   Radera
 2. ...jaha...
  Funderar t.ex. på folks bilar, de kör väl jättemycket i samhället varje dag - går bensinpumparna utan ström eller hur är det med sånt?...
  /

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Andreas
   Åh vad bra att du kikade in här, för jag har inte kunnat nå dig och ville berätta det. Det går inte att skicka e-post till dig för den kommer tillbaka med ett felmeddelande och på Facebook fanns det flera med samma namn så jag vågade inte skriva där. Ville bara berätta så du förstår varför inte det kommer fram några meddelande till dig.

   Ja du bensinpumparna är ju också något som hör till detta som inte kommer att fungera. Det är ju ett datoriserat system med betalning, men även om man betalar i kassan så går ju inte det heller för datasystemen till kassorna är paj. Allt fler banker försöker ju också att göra sig av med kontanterna, så den möjligheten kanske inte heller går att använda då den gången ett sådant här scenario skulle kunna hända.

   Du är ju ung Andreas, men när jag var liten flicka och gick till affären då stod personalen i ICA butiken bakom en disk och man fick beställa det man skulle ha och allt skrevs upp med blyertspenna av expediten på ett papper. Summan som skulle betalas räknades ut utan räkneapparater och det var många ören på den tiden, som skulle stämma i summeringen. Vi hade ju både ettöringar, tvåöringar, femöringar, 10 öringar, 25 öringar och 50 öringar. Så man fick lita på att expediten hade ett gott räknehuvud.
   Ja du, tänk hur det skulle bli. Utan bensin kommer inte folk till sina arbetsplatser och tågen, ja där har vi datan igen och bussarna, jag de måste också ha bensin eller vad det nu är de körs på för bränsle :-) Och inte heller kan folk betala för åkturen, pengarna är borttagna på grund av rånrisken..
   Tror du det scenario jag har beskrivet här är en möjlighet Andreas? Eller tycker det låter som sagor?
   Ha en fin kväll! Önskar dig allt gott!

   Radera
  2. Hej igen. Ja det där med Facebook och e-post. Konstigt att det inte går att skicka grejer, jag har nog aldrig spärrat din adress. Nåväl, det kanske inte var så viktigt ändå...

   På tal om det andra. Ja då antar jag du menar att bensinpumparna går på ström.
   Och tågen går väl verkligen på ännu mer ström, med en massa volt. Vet inte om jag kan tänka mig ett samhälle med mindre trafik, hur det sett ut liksom..., samtidigt tycker jag nog det är alldeles för mycket bilar och trafik och nöjesåkning, buller, etcetera. Ja det hade kanske varit en syn för gudarna det...

   Men... att saker skulle hända i Sverige, man tvivlar kanske..., man kanske är så van vid det "trygga" Sverige liksom...

   /

   Radera
  3. Hej Andreas
   Ja minns inte nu var det var men jag svarade på en av dina mail och då kom det tillbaka.
   När det gäller bensinpumparna så vet inte jag exakt hur det fungerar, men hela proceduren inklusive betalningen är ju sammankopplad via data, så det lär bli problem där också.
   Ja, som du säger Andreas, så har vi kanske vant oss vid tryggheten i Sverige under så lång tid att vi inte längre tänker i de banorna. Det är nog vanligast att det är så. Men jag tror att för varje dag blir den tryggheten allt skörare och vi kanske inte vaknar till och inser vad som händer, förrän det redan har hänt.
   Med önskan om en god natt!

   Radera

Kommentar: